Regulisanje telesne težine medicinskom nutritivnom terapijom

4,000.00рсд

Kategorija:

Opis

Ukoliko imate višak kilograma, a pripadate nekoj od navedenih kategorija stanovništva (zdrava populacija, sportisti, žene, muškarci, trudnice, deca, stari, itd.) možete konsultovati nutricionistu, lekara specijalistu iz oblasti javnog zdravlja koja se bavi uticajem spoljašnjih faktora na zdravlje.

Preko našeg sajta možete je kontaktirati online putem, radi izrade personalizovanog plana ishrane i jelovnika.

Ishrana je značajan činilac u postizanju i očuvanju dobrog zdravlja kroz čitav život. Nepravilna ishrana je ujedno i faktor rizika za nastanak brojnih hroničnih bolesti. Unos hrane bogate zasićenim masnoćama, sa visokim sadržajem miristinske i palmitinske kiseline i trans-masnim kiselinama, visok unos soli, prekomeran unos alkohola i gojaznost, kao posledica neuravnoteženog unosa i potrošnje energije, doprinose povećanju rizika.

Sa druge strane, postoji ubedljiv nivo dokaza da konzumiranje odrđenih grupa namirnica (voća, uključujući i bobičasto voće, povrća, ribe, ribljih ulja: eikosapentaenske (EPA) i dokosaheksaenske kiseline (DHA), hrane sa visokim sadržajem α-linolenske kiseline (ALA) i kalijuma, kao i nizak do umeren unos alkohola) smanjuje rizik od nastanka naročito kardiovaskularnih bolesti.

Spisak laboratorijske analize koje je neophodno uraditi i poneti na pregled:

  •     kompletna krvna slika, sedimentacija,
  •     ŠUK, ukupni holesterol, HDL-holesterol, LDL-holesterol, trigliceridi,
  •     CRP, gvožđe,
  •     bilirubin ukupan i direktan, gama-GT, AST, ALT,
  •     urea, kreatinin, mokraćna kiselina

Poželjno je da pacijent na prvi pregled ponese i druge ranije prikupljene nalaze laboratorije i izveštaje lekara specijalista u sklopu dijagnostikovanja i tretmana osnovne bolesti od koje se leči.