Tumori prostate i PSA (tumor marker)

2,000.00рсд

Opis

Ukoliko imate tegobe sa mokrenjem (u bilo kom obliku), možete konsultovati urologa preko našeg sajta online putem u vezi smernica za neophodne analize, dijagnostiku, terapiju i način lečenja.

Tumori prostate se javljaju u benignom i malignom obliku.

Benigni tumor prostate se javlja u vidu benigne hiperplazije koja najčešće dovodi do učestalog noćnog mokrenja, otežanog započinjanja akta mokrenja, prekidanja mlaza mokraće, kapljanja urina na kraju mokrenja, naprezanja da bi se akt mokrenja započeo i održao, osećaja da se mokraćna bešika nije u potpunosti ispraznila, kao i urgentnog mokrenja.

Maligni tumor prostate predstavlja jedan od najčešćih tumora kod muškaraca pored tumora pluća i debelog creva. Maligni tumor prostate je posebno zloćudan jer u ranim fazama nema nikakvih simptoma i tegoba. Kada se simptomi jave, bolest je već u poodmakloj fazi. Iz tog razloga se preporučuje prvi preventivni pregled već sa 40. godina.

Preventivni pregled podrazumeva analizu antigena specifičnog za prostatu (PSA), pregled prostate kao i ultrazvučnu dijagnostiku. Različiti nivoi PSA mogu ukazati na postojanje zapaljenja, benignu hiperplaziju ili maligni tumor prostate.