Upala pluća

2,000.00рсд

Kategorija:

Opis

Ukoliko ste preležali upalu pluća ili imate tegobe koje ukazuju na ovo oboljenje, možete konsultovati pulmologa preko našeg sajta, online putem, radi daljih smernica u vezi kontrole, terapije ili dijagnostike.

Upale pluća su upalni procesi lokalizovani u plućima, odnosno u najsitnijim i najudaljenijim delovima donjeg respiratornog sistema. Upala pluća predstavlja najopasnije oboljenje respiratornog sistema i može biti uzrokovana bakterijama, virusima ili gljivicama. Upala pluća javlja se u svim starosnim dobima. Upala pluća može da zahvati deo pluća, čitavo plućno krilo ili delove oba plućna krila. Često joj prethode različite respiratorne infekcije i grip.

Bakterijsku upalu pluća karakteriše povišena temperatura sa otežanim, plitkim i ubrzanim disanjem. Bolest je akutnog toka, kod težih oblika razvija se i za nekoliko sati. Simptomi mogu biti opšti i respiratorni. Bolesnik je malaksao, ima i groznicu uz povišenu temperaturu, znoji se, ima gubitak apetita, neretko i herpes na usnama. Kašalj se javlja na početku bolesti, može biti najpre suv, iscrpljujući, praćen bolovima u mišićima grudnog koša, zbog zamora mišića. Vremenom može da se pojavi i iskašljavanje najčešće obojenog ispljuvka, ponekad neprijatnog mirisa.

Ukoliko se bol u grudnom košu pojačava pri kašlju i dubokom disanju, može da ukaže na širenje upalnog procesa na plućnu maramicu. Takođe, može se javiti manje ili više izražen osećaj nedostaka vazduha, sviranje u grudima, znojenje, lupanje srca, a kod težih oblika i pomodrelost lica i usana.

Tipične upale pluća izazvane su bakterijama dok atipične upale pluća mogu biti uzrokovane bakterijama Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella, ali i respiratornim virusima.

Atipične upale pluća se razvijaju postepeno, sa blažim simptomima. Temperatura raste postepeno i može biti izuzetno visoka, prisutni su glavobolja, bolovi u mišićima, opšta slabost i umor. Kašalj je uglavnom suv i iritabilan, bez mogućnosti iskašljavanja. Zbog nekarakterističnih simptoma, pregled samo stetoskopom je nedovoljan i dijagnoza se često postavlja tek nakon urađenog RTG ili CT pluća.

Način lečenja pacijenta sa upalom pluća zavisi od uzročnika i opšteg stanja pacijenta.